Kurak Bir Araziden Dünyanın Merkezine: Silikon Vadisi

1885 yılında, San Francisco’nun 40 km güneydoğusunda Stanford adında bir üniversite kuruldu. Bu üniversite, öğrencilerin yaptığı teknolojik çalışmaları hem maddi hem manevi anlamda büyük ölçüde destekleyerek ileride tüm dünya için en önemli yer olacak olan Silikon Vadisi’nin temellerini atıyordu. 1940’lı yıllarda San Jose bölgesinde bulunan çoğu arazinin II. Dünya Savaşı’nın da etkisiyle kullanışsız ya da meyve üretim yeri olmasından dolayı maliyeti düşüktü. Stanford Üniversitesi ise bunu değerlendirmek istedi ve öğrencilerini, kendi şirketlerini kurabilecekleri bu alana yönlendirdi.

Stanford UniversityStanford Üniversitesi

O dönemlerde girişimlerin büyük bir kısmı birkaç dâhinin bir araya gelmesiyle garajlarda başlıyordu. Örneğin 1939 yılında, William Hewlett ve David Packard adında Stanford’dan mezun olan iki genç Palo Alto’da küçük bir garajda elektronik aletler üretmeye başladı. Daha sonraki 8 yıllık süreçte Disney gibi büyük şirketlere iş yaparak kendilerini kanıtladılar ve Stanford’dan hocaları olan Frederick Terman’ın da büyük katkılarıyla 1947 yılında Silikon Vadisi’nde günümüzde de hala varlığını sürdüren HP adında şirketi kurdular. Bu işe ilk başladıkları garaj, 1989 yılında Silikon Vadisi’nin doğduğu yer olarak tahsis edildi ve 2007 yılında Ulusal Tarihi Yerler listesine girdi.

Vadi’nin ilk şirketlerinden biri olan HP, dünya çapında ürünler sunarak 20. yüzyılın ikinci yarısına IBM ile beraber öncelik etti ve bu bölgenin teknolojinin ana merkezi olmasında büyük bir rol oynadı.

HP garageHP'nin kurulduğu ilk garaj

William ve David’in hocaları olan Frederick Terman, Stanford Üniversitesi’nin mühendislik bölümünün dekanıydı. Daha sonraları Silikon Vadisi’nin babası olarak anılacak iki isimden birisi olan Terman; William ve David’in yanı sıra Oswald Garrion Villard Jr. , Russel ve Sigurd Varian gibi zeki öğrencilerini kendi şirketlerini kurmaları için cesaretlendirdi ve kişisel olarak yatırım yaparak onları destekledi. Ayrıca Terman, üniversite arazisinin bazı bölümünü Stanford Endüstriyel Parkı’na çevirdi ve Varian Associates, Hewlett-Packard , Eastman Kodak, General Electric gibi şirketler buraya taşınmaya başladı. Bu taşınma Vadi’nin adının duyulmasını sağladı ve ilerleyen süreçlerde yüksek teknoloji firmaları da bu alanda konumlanmaya başladı.

Frederick Terman daha sonra bu süreç için şunları söyledi “Silikon Vadisi’nde teknik akademisyenler topluluğu oluşturmak için çıktığımızda burada pek bir şey yoktu ve dünyanın geri kalanı çok büyük görünüyordu.Şimdi ise dünyanın geri kalanının büyük bir kısmı burada.”

Frederick TermanFrederick Terman

Silikon Vadisi’nin diğer bir babası olan William Shockley ise 1956 yılında John Bardeen ve Walter Brattain ile birlikte o dönemin en küçük transistörünü yaptı ve bu başarısıyla Nobel aldı. O yıl Bell Labs’tan ayrılan Shockley, Silikon Vadisi’nde Shockley Semiconductor Laboratory adında bir şirket kurdu. Buradaki ekibiyle birlikte transistör konusunda ilerleme kaydettiler. Ancak bir yıl sonra Shockley’in sekiz arkadaşı onunla bir anlaşmazlık sonrası şirketi bıraktı ve Fairchild adında başka bir şirkete geçtiler. William Shockley daha sonra bu ekibi “Hain Sekizli” olarak adlandırdı. Bu sekizli yeni transistörler geliştirerek modern bilgisayar dönemine geçişte büyük bir rol oynadılar. Bu sekizliden ikisi Robert Noyce ve Gordon Moore 1968 yılında Fairchild şirketinden istifa edip ileride dev bir şirket olacak Intel’i kurdular diğerleri ise ; Nvidia ve AMD gibi şirketlerin kuruluşunda yer aldılar.

William ShockleyWilliam Shockley

Traitorous EightHain Sekizli

Silikon Vadisi’nin 1970’lerdeki gelişiminde ise en büyük rolü Apple; Apple’ın oluşumunundaki en büyük rolü ise Homebrew Computer Club oynadı.

İlk mikrobilgisayarlardan olan Altair’in bir tanıtım kopyası Halkın Bilgisayar Şirketi’ne gelince Gordon French ve Fred Moore Homebrew Computer’ i kurdu. Buranın amacı teknolojiye ve elektroniğe meraklı gençleri bir araya getirmekti. Steve Wozniak yapılan ilk toplantıya davet edildi. Bu toplantıya katılan Wozniak Altair’ i görünce şok geçirdi ve ondan çok etkilendi. O günün gecesi Apple I’ i tasarladı. Apple I’in ilk önizlemesi Homebrew’de verildi. Steve Jobs’un yükselişi de aslında burada bu bilgisayar ile başladı.Daha sonra beraber kurdukları şirket olan Apple, çoğu yeni teknolojinin başını çekti ve dünyanın en büyük risk sermaye şirketlerinin dikkatini Silikon Vadisi’ ne vermesini sağladı.

Homebrew Computer Club

Vadi’nin önemi daha sonraki yıllarda Google gibi teknolojik firmaların kurulması, Facebook’un merkezini buraya taşımasıyla birlikte önemli ölçüde arttı. Böylelikle Vadi teknolojinin kalbi haline geldi ve dünyanın en önemli bölgelerinden biri oldu.